Cupfinal!

distribution

Ge oss cupen eller ge oss döden! Låt oss skänka en tanke till alla de tusentals människor som vaknat till liv på läktaren för att följa rikets värn i väst och landets stolthet IFK Göteborg under de senare åren – trots att klubben missköts av en ofta rent ut sagt inkompetent ledning och med ytterst få sportliga framgångar. För det är jävligt mycket lättare att följa ett lag i medvind, eller ett lag med en plånbok så outtömlig att det krävs ett ekonomiskt regelverk för att hejda vansinnet.

Att växa upp med ett skadeskjutet och ekonomiskt söndrat IFK Göteborg är en verklighet långt från de framgångsrika åren på 80- och 90-talet, en verklighet som många av oss fortfarande inte riktigt kan relatera till. För vi står där, som idioter, och tror att Champions League-platsen bara är några säsonger bort, att det bara är en tidsfråga innan föreningen vaknar till liv igen, att de senaste…tja.. 20 ÅREN ELLER SÅ bara är en temporär svacka. Men vad gör ni andra här, ni som kanske har ett cupguld mot Örebro som största framgång i bagaget – eller kanske inte ens det, men som nu sitter och läser den här texten ändå, och räknar ner timmarna till morgondagen som om det vore julafton. Ni är ju fan ännu dummare, när ni kan hålla på Barcelona eller någon av de där andra tio storklubbarna i Europa som vinner hela tiden. Vad gör ni på den allsvenska läktaren, vad är er ursäkt, hur mår ni egentligen?

Det är naturligtvis en helt banal utläggning, men också på sitt sätt ett fullt logiskt resonemang. Aah, men det var just det, att vara supporter till en klubb som IFK Göteborg måste kanske inte vara sådär jättelogiskt; det kanske finns något mer på vår läktare som du inte finner i europeisk cirkusfotboll, styrd av oljebaroner och kinesiska tittarsiffror. Och oavsett hur det går i den jävla cupfinalen imorgon så kommer de inte kunna ta det ifrån oss, om du så har följt IFK Göteborg i några år eller hela ditt liv så kommer vi alla stå kvar av andra anledningar än framgångar och guld.

Det innebär inte heller att matchen imorgon är av ringa betydelse – åh nej, det här är den viktigaste matchen som vi har spelat på många år. För i morgon har föreningen chansen att skapa ny historia, och ge tillbaka något till alla fantastiska supportrar som väljer en match mot Gävle i strilande höstregn på Gamla Ullevi framför en påse chips i soffan och sportsligt överlägsen fotboll på storbilds-TV. Att ta chansen att resa sig på nio och ingjuta hopp om en ljusare framtid, rättfärdiga ångesten på en buss på väg hem mitt i natten en måndag, efter att ha blivit utspelade på bortaplan av valfritt pisslag i Stockholm.

Vi hoppas och tror att föreningen inser det här. Att när det väl gäller i morgon, ja då fan ger ni allt. Inget skönspel, inget gnäll, utan ska vi vinna den här matchen då är det på ren och skär jävla vilja.

Och glöm inte, ingen bryr sig om en andraplats. Eller hur, danskjävlar.