IFK Göteborg – Gais 2019-02-26

ifk-gais-2019-02-26-1

den fantastiskt underhållande dramakomedin “Football Factory” hoppar supportrar till Chelsea FC upp och ner av glädje när det står klart att deras lokala rivaler i Millwall FC dras som motståndare i lottdragningen inför FA-cupen. För oss som inte hade något jätteintresse för europeisk fotboll så förklarades det med att Millwall till vardags spelar i en annan division, och att lottningen till FA-cupen i princip är den enda chansen som dessa två lag med en våldsam historia kan möta varandra i tävlingssammanhang. När filmen lanserades 2004 så var lokala derbyn mellan Gais, Öis och IFK Göteborg vardag, och inte trodde man då att vi 15 år senare mer eller mindre bokstavligen skulle reprisera scenen ur Fotball Factory och skrika ut vår glädje när någon tomte på svenska fotbollsförbundet drog lotten med Gais i samma grupp som IFK Göteborg. 

SMS skickades, telefonsamtal avlöste varandra, hetsen på arbetsplatser och skolor skruvades upp inför vad som högst troligen skulle bli årets match. En match i cupen som gud glömde, vad som borde vara en parentes i derbysammanhang , men som liksom Chelsea mot Millwall utvecklats till något helt annat. Kort och gott, det var dags att ta på sig finkläderna igen och HATA GAIS.

…Och det gick ju åt helvete med alltihopa kan man väl säga. Matchen stoppades i andra halvlek efter att det firats kinesiskt nyår på läktaren med – enligt media – runt 600 fyrverkeripjäser! Ja det var ju tråkigt att matchen stoppades, och tyck vad fan du vill om pyroteknik, men kom inte och säg att det inte såg jävligt häftigt ut i alla fall!

ifk-gais-2019-02-26-2

Matchen borde naturligtvis aldrig ha spelats på Bravida Arena, någonting som till och med polisen med sina ofta begränsade insikter kom fram till redan innan, men uppenbarligen så saknades det helt enkelt alternativ. Vilket är helt sjukt egentligen, det här är ändå Sveriges näst största stad och vi har ingen tillräckligt stor och säker arena att nyttja när Ullevi 1 och 2 inte är tillgängliga för spel. Det var inte jättehöga odds på att något skulle spåra ur, tonläget mellan Gais och IFK Göteborgs supportrar har i det vakuum som skapats skruvats upp rejält de senaste åren (framförallt från Gais sida ska sägas). Det är lite som om AIK skulle möta Djurgården i en avgörande match och tvingas spela den på Grimsta IP, lycka till med det liksom…

ifk-gais-2019-02-26-3

Så matchen avbröts, Gais grinade och ville/vågade inte spela fotboll längre, och som ett brev levererat av någon annan än Postnord så fylldes genast media med krigsrubriker – gärna från folk som knappt satt sin fot på en läktare – om huliganism och den fruktansvärda supporterkulturen som tar död på fotbollen, igen. Ja ja whatever, vi har skrivit krönikor här i snart 10 år och reaktionerna är så tröttsamt förutsägbara att vi ibland undrar om de inte återanvänder tidigare artiklar. Det enda som förändrats är underskrifterna där Ulf Stenberg blev Mats Härd som blev någon annan pajas. Vi som faktiskt står på läktaren kommer överleva det här krigsutbrottet också ska ni se.

Vi vill passa på att påminna alla dessa våldsbengalhuligansupportrar att om två veckor, måndagen den 11 mars klockan 18.00, så är det årsmöte och naturligtvis ska ni ta tillfället i akt att “infiltrera föreningen” – eller nyttja er medlemsdemokratiska rättighet som det egentligen heter. Det blir nog livat, vi ses där allihopa!